Les persones negatives (agressives, critiques, destructives…) sovint tenen la capacitat de xuclar l’energia de les persones del seu voltant, a vegades fins i tot provocant sensacions físicament desagradables i malestar emocional . Potser algun cop t’has trobat en aquest tipus de situacions i t’has sentit atacat, tens, amb ganes d’escapar d’aquestes persones i has percebut com les teves forces s’esfumaven poc a poc. Cal destacar que aquest tipus de persones no són negatives perquè estiguin passant puntualment per un mal moment (tots tenim mals dies i pensaments negatius), sinó que la seva negativitat es troba profundament arrelada en relació a qualsevol aspecte quotidià, i és constant en el temps.

Sovint, i encara que potser intentes mantenir una actitud positiva i seguir sent fort, el tracte amb aquestes persones acaba esgotant-te.

Alguns consells

1. Posa límits

No t’involucris massa en activitats amb aquestes persones, encara que sigui per intentar canviar a una persona negativa. Amb aixo no volem dir que t’allunyis de la gent qui, pels motius que siguin, están passant un mal moment i necessitin la teva ajuda. Pero has de saber diferenciar aquests casos, dels de les persones intrínsicament negatives, amb qui has de posar limits. Quan una persona comenci un discurs negatiu, intenta desconnectar d’aquest discurs, intenta no entrar-hi, intenta no involucrar-t’hi. Un cop hi hagis entrat, és difícil sortir-ne.

2. No te’n pots allunyar perquè és una persona propera

Si aquesta persona és part de la teva família, és difícil separar-se’n, però et pot ajudar veure-la menys. Si aquest tipus de comportament el manifesta algú molt proper i la seva negativitat afecta tota la família, el millor pot ser buscar una teràpia que l’ajudi a alliberar-se d’aquesta forma de pensar.

3. Entén d’on ve la negativitat d’aquesta persona

Odien la seva feina, se senten frustrats o tenen falta d’autoestima? Si pots entendre d’on ve, potser et serà més fàcil tractor-hi.

4. Què diu de tu?

Les persones negatives sovint volen una reacció de nosaltres, i l’única manera per fer-ho és a través dels missatges que saben que ens causaran una resposta intensa. Per exemple, poden mencionar-te esdeveniments passats o presents que saben que et fan sentir-te culpable o enfadat

Pregunta’t a tu mateix per què t’afecta tant el que et digui aquesta persona. De vegades, pots aprendre molt sobre tu mateix mitjançant l’anàlisi dels sentiments que hi ha dins teu i que et provoca aquesta persona negativa. Una vegada te n’hagis adonat i hagis resolt els teus conflictes interiors, trobaràs que la persona no drena la teva energia amb el poder que acostumava a exercir sobre tu.

5. Mantén-te positiu. Centra’t en el positiu de la situació

Has d’intentar mantenir la teva actitud positiva, el teu benestar és massa important per deixar-te emportar per les opinions negatives dels altres.

Prova de dir a una persona negativa, després que hagi expressat tot el seu malestar: «Ara explica’m una història positiva» o «Digues-me alguna cosa bona que t’hagi passat avui».

6. Les persones negatives necessiten ser estimades

Saps que és difícil donar estima i atenció positiva a les persones negatives. Desafortunadament, és precisament el que necessiten. En el fons, aquesta persona agressiva i crítica és una persona que generalment té por a no ser estimada. Sigues comprensiu, pero alhora posa limits a l’ajuda que ofereixes a una persona tòxica, si veus que no és receptiva als teus esforços.

7. Et sents necessari?

Escoltar les queixes de les persones negatives és la teva forma de sentir-te valorat? Et fa sentir una persona útil? Si aquest és el cas, potser necessities fer una reflexió sobre la teva autoestima I la necessitat de valorar-te més a tu mateix.

8. L’actitud positiva també és contagiosa

Centra’t en la teva pròpia energia. Com menys atenció prestis a aquest tipus de persones tòxiques, menys capacitat per influenciar-te tindran.

Una actitud negativa és contagiosa, però ho és també una positiva. Tracta de relacionar-te amb persones positives que t’encoratgin a ser millor del que ets.

9. Tradueix el missatge

Molta gent no té l’habilitat per expressar la seva opinió d’una forma educada i constructiva. Pot ser que ho diguin de forma mesquina i grollera, i és possible que descartis la idea pensant que la seva intenció és simplement enderrocar la teva. Si ets capaç de treure la part agressiva i negativa del seu to, potser veus que aquella persona pot haver fet un bon comentari. Però que aquesta persona simplement no sap fer-ho de la forma positiva i correcta.

10. No és culpa teva

Pots sentir que has de solucionar els problemes de la persona negativa. Però recorda que no ets responsable de la seva negativitat. No has de sentir-te culpable de que aquestes persones no siguin felices.

És important ser capaç de deixar de banda la idea que els deus una solució. Han d’assumir la responsabilitat de les seves pròpies vides, i no ho faran si algú sempre hi és per arreglar-ho tot. Pot sonar malvat, però sens dubte la teva actitud complaent no els ajuda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.