Els avenços tecnològics han facilitat la existència del servei psicològic a distància, sense oblidar que en alguns casos serà necessari adreçar-se en persona a la consulta. La filosofia i la tècnica professional de la psicoteràpia online és idèntica als tractaments convencionals. Simplement, els procediments i la comunicació s’adapten a un nou mitjà.

En psicologia online, l’ètica professional que ens guia és la mateixa que en la teràpia tradicional: el Codi Deontològic de l’Il·lustre Col·legi de Psicòlegs. L’ètica professional garanteix, per exemple, la privacitat absoluta.

image_macbook

Avantatges de la psicologia online

Assequible, accessible i estalvi de temps són els tres pilars de la psicologia online. És significativament més econòmica que la presencial. Trenca amb les barreres geogràfiques, ens permet evitar desplaçaments i sales d’espera. Permet combinar l’ús del correu electrònic o xat per comunicar-se entre sessions, en cas de que sigui important pel cas.

Pot produir un efecte de desinhibició – per exemple, sentir-se menys tens – en el pacient pel fet de no estar present físicament amb el terapeuta, facilitant la comunicació.

Desavantatges de la psicologia online

En el cas de realitzar-se mitjançant correu electrònic o xat es perd informació visual i auditiva que pot dificultar la percepció de l’estat afectiu del client i per tant és necessari un esforç de sinceritat i confiança per posar en coneixement aquests estats per escrit.

El psicòleg pot assegurar la confidencialitat del tractament per la seva part, però no pot controlar la diligència del pacient. Així, cal que aquest sigui curós amb l’ús de contrasenyes i altres mitjans electrònics i evitar, per exemple, deixar a la vista els correus electrònics privats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.